Suun terveys Tärkeää tietoa suun terveyden ylläpidosta

Terve, raikas suu on tärkeä osa terveyttä ja hyvää oloa. Suun terveys vaikuttaa ihmisen kokonaisterveyteen. Suun alueen tulehduksilla on osoitettu olevan yhteyksiä moniin yleisairauksiin. Hoitamattomat suun tulehdukset ovat sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Suun ja leukojen alueen tulehdukset voivat edetä pitkään oireettomina. Kannattaa siis sopia oman hammaslääkärin kanssa säännöllisistä tutkimuksista.

Varaa aika »Kiille on elimistön kovinta ainetta. Silti se voi vaurioitua. Suussa elävät bakteerit (streptokokki) käyttävät sokeria ravinnokseen, jolloin syntyy aineenvaihdunnan tuloksena happamia aineita. Hapot syövyttävät kiilteen pintaa, jolloin se alkaa hajota. Kiilteestä karies voi edetä hammasluuhun ja ydinonteloon asti. Vaurioiden syntymiseen vaikuttavat bakteerien lisäksi ravinnon laatu, kuten runsas sokerin käyttö ja napostelu, syljen määrä ja laatu ja riittämätön puhdistaminen.

Syljellä on tärkeä rooli karieksen synnyssä. Jos syljen eritys vähenee, karieksen riski kasvaa. Sylki huuhtelee suuta ja vähentää näin bakteerien määrää. Syljen mineraalit vahvistavat kiilteen pintaa. Sylki vastustaa suun happamuuden (pH) muutoksia puskurikyvyllään vähentäen hapontuotantoa.

Hampaan reikiintymisen ehkäisykeinoja
 • Vältä turhaa napostelua ja sokeripitoisia välipaloja ja happamia virvoitusjuomia! (5-6 ateriaa/pv)
 • Juo janoosi vettä
 • Käytä ksylitolituotteita aterioiden jälkeen
 • Puhdista hampaasi fluorihammastahnalla kaksi kertaa päivässä
Fluori ja ksylitoli

Fluori vahvistaa kiilteen rakennetta. Se voi jopa pysäyttää alkavat kiilteen pinnalla olevat kariesvauriot. Ksylitoli heikentää bakteerien tarttumista hampaan pinnalle.

Tietyt sairaudet, kuten diabetes (sokeritauti) ja Sjögrenin syndrooma, ja esim. leukojen alueen sädehoidot, jatkuva suuhengitys, syömishäiriöt (oksentelu, anoreksia) vähentävät syljeneritystä. Hyvin usein myös lääkitys, kuten sydän-, verenpaine- ja psyykenlääkkeet aiheuttavat suun kuivuutta. Suu alkaa tuntua kuivalta kun syljeneritys alle 0,5ml/vrk. Oireina mm. syömis- ja nielemisvaikeudet, puhumisvaikeudet, janon tunne, suun kipeytyminen, suun polte, kielikipu, metallinmaku suussa, hampaiden reikiintyminen. Kuiva suu altistaa sieni-infektioille ja muille tulehduksille. Kuivan suun ehkäisynä on perussairauden hyvä hoito. Kuivan suun oireita voidaan lievittää eri konsteilla.

Kotihoito-ohjeita kuivalle ja herkälle suulle
 • Syljenerityksen stimulointi pureskelemalla ksylitolipastilleja tai -purukumia. Ruuan on hyvä olla pureskeltavaa.
 • Tarjolla on apteekeista saatavia geelejä, hammastahnoja ja suuvesiä, jotka on suunniteltu kuivan suun hoitoon. Myös keinosylkivalmistetta on saatavilla.
 • Itsehoitona voi käyttää lusikallista ruokaöljyä kielelle. Voi tehdä myös kosteutusliuoksen sekoittamalla litraan vettä ¼ tl soodaa, ¼ tl suolaa.
 • Juo runsaasti vettä

Eroosiolla tarkoitetaan hampaiden kovakudoksen kemiallista liukenemista ilman bakteerien vaikutusta. Liukenemisen aiheuttavat hapot: joko ulkopuolelta eli happamista ruoka-aineista ja juomista tulevat hapot tai sisäisistä hapoista eli vatsahapoista syntyvät hapot (vatsavaivat, anoreksia, bulimia, refluksitauti).

 • Vältä toistuvia pH-laskuja (happohyökkäyksiä) eli syö vain 4-6 kertaa päivässä
 • Syö pureskeltavia hedelmiä mehujen sijaan. Vältä sitrushedelmien runsasta käyttöä.
 • Huolehdi riittävästä syljenerityksestä syömällä pureskeltavia ruokia.
 • Juo vettä
 • Käytä ksylitolia ja fluoria
 • Puhdista hampaiden plakkikerros kaksi kertaa päivässä muttei heti happamen nauttimisen jälkeen

Syljenerityksen vähenemistä aiheuttavat yleissairaudet, kuten Sjögrenin syndrooma, tietyt hormonaaliset sairaudet ja monet lääkitykset (esim. verenpaine- ja psyykenlääkkeet).

Suuhengitys ja liian vähäinen pureskelu vähentävät syljeneritystä. Psyykkinen tila (depressio) usein kuivattaa suuta. On tärkeää huolehtia suun terveydestä yleisterveyden kannalta. Jos ihmisen yleistila on heikentynyt saattavat suun tulehdukset olla kohtalokkaita, sillä bakteerit pääsevät kulkeutumaan tulehtuneen kudoksen kautta verenkiertoon.

Hampaisto ja leukojen alueen tulehdukset tulisi hoitaa kuntoon ennen leikkausta, jossa elimistöön asetetään vierasesine (nivel- tai verisuoniproteesi) tai ennen voimakkaasti vastustuskykyä alentavan lääkityksen aloittamista. Myös ennen suonensisäisten luukatolääkkeiden käytön aloitusta on tärkeää hoitaa suun ja leukojen tulehdukset.

Tupakan haittavaikutukset näkyvät suussa ensimmäisenä.
Tupakointi värjää hampaat ja kielen ja lisää hampaiden kiinnityskudossairauksia, jotka saattavat johtaa hampaiden menetykseen.
Tupakointi lisää tunnetusti riskiä suusyövän synnylle. Myös alkoholin runsas käyttö ja hoitamattomat hampaat lisäävät suusyövän riskiä. Hammaslääkärisi neuvoo ja tukee sinua tupakoinnin lopettamisessa. Tupakoinnin lopettaminen on viisas päätös terveytesi kannalta.

Jaana Myyri-Selamaa

Varaa aika!

Ajanvaraukset
Puh: (09) 857 3100
Nettiajanvaraukseen

Avoinna
Ma-To: 8-19
Pe: 8-15

Ajanvaraus